onsdag 6 januari 2016

Longering för nybörjare

När Gant klev ur transporten hem till oss första gången visste jag att det skulle bli en intressant men också tuff tid framöver. Både Gant och vi saknade kunskaper, iallafall utöver det absolut mest grundläggande,  inom både longering och tömkörning. Vi ville verkligen arbeta med Gant utan ryttare för att han skulle få en ärlig chans att bygga upp muskulaturen.  Så hur lyckas man få en grön häst att lära sig något av 2 lika okunniga människor? Jag tänkte berätta hur vi löste det. Häng med!

Efter ett par trevande försök där longerlinan tycktes ha ett eget liv och gärna ville trassla sig runt baken på Gant och där Gant stolt ställde upp sig mitt emot någon av oss för att visa hur duktig och snygg han var. Bara sådär. Han vände liksom in till oss på en femöring och sen var det stört omöjligt att få ut honom på spåret igen. Känslan av maktlöshet kom krypandes....


  • Vi tog hjälp av en duktig person som visade både oss och Gant hur det ska gå till. Under 2 pass lärde vi oss att vara tuffare mot Gant för att få ut honom på spåret, gärna innan han stod ned mulen mot hakan på oss 😄 Gant fick lära sig att spåret är man kvar på tills man blir inbjuden
  • Vi jobbade en hel del på vår egen energi, är det ut på spåret som gäller så måste också våra kroppar visa det! Hästarna läser ju av vårt kroppspråk med oerhörd precision
  • Gant är lättlärd, vilket innebar att så snart vi kunde fokusera på rätt saker och kommunicera med varandra så trillade det på plats. 
  • Vi tragglade med att lära in röstkommandon för gångarterna och det har verkligen givit resultat. 
Dagens pass, i väntan på osteopaten, var just lolongering. Gant vill gärna göra voltspåret mindre och då får man hela tiden vara med och vifta lite med pisken mot innerbogen, då vet han att han måste flytta undan och ut.

Vi testade några galoppfattningar i båda varven för att se hans reaktion. I ridningen har han de senaste ridpassen blivit förbannad och inte alls velat galoppera (därav osteopat på fredag). Så hur reagerar han utan sadel och ryttare?

Första varven galopp gick bra och han visade inga tecken alls på obehag. Sen under varv 2 och 3 blev det annorlunda. Nu åkte öronen bak en bit och bockningar/backut-sparkar kom som ett brev på posten. Någonting stör honom uppenbarligen.

Nu är jag superintresserad av att höra vad osteopaten säger på fredag. Så här kan vi ju inte ha det 😕

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar