fredag 8 januari 2016

Osteopat till hästen

Osteopat häst - varför och hjälper det?

Ja, kommer det att hjälpa? När det gäller Gant så kommer våra erfarenheter att publiceras här på bloggen, redan i dagens inlägg kan ni läsa om resultat!


Under senaste veckorna har ju Gant som ni kanske redan läst haft en del problem:
  • han kränger inåt vid ridning, speciellt i trav och framförallt i galopp. Han liksom kastar sig in mot mitten och lyssnar inte på skänkeln vilket resulterar i att han blir rejält ställd utåt :/
  • Gant har alltid hållit svansen mer eller mindre mycket åt vänster. Antagligen parerar han och balanserar upp sig. En del hästar behöver inte ha besvär för att de har svansen åt något håll, men med Gant verkar det vara något som spökar i kroppen
  • Sista veckan har han vägrat galoppera. Eller vägrat och vägrat...Gant är en kille som gärna vill vara till lags så skulle man få för sig att pressa honom så nog tusan skulle han ta sig runt i galopp. När vi givit galoppskänkel har han strukit öronen bakåt och tydligt visat att det inte är ok. Han är inte typen som surar i onödan så det var just det här beteendet som fick oss att anlita en osteopat till hästen. Sadeln är kollad av utprovare och sitter bra, det är därmed inte den som spökar.

Så i går kom osteopaten och behandlade Gant

Hon började sin undersökning och kunde snabbt konstatera att han hade låsningar vid båda bogarna, troligen sekundära besvär av det hon sedan hittade. Efter att ha arbetat sig fram till bakbenen var det så dags att hitta nästa låsning. Både höger och vänster hade ganska duktiga låsningar. Osteopaten sa att han hade mest besvär på höger sida. Hon krängde runt med bakbenen på Gant och lyckades efter ett tag mjuka upp låsningarna som ligger djupt ned i muskulaturen. Lår- och ländmuskler har ett muskelpåslag utav helvete, inte konstigt efter att ha blivit landad på av en stor häst tidigare. Två gånger dessutom.


Gants reaktion på osteopatbehandlingen

Herr Pålle har verkligen inget poker-fejs och är därför väldigt lätt att tolka. När osteopaten knixat till med bakbenen såg man tydligt på Gant att något hände i kroppen. Hans öron var riktade bakåt, inte som i sur, utan som i uppmärksam på vad som hände där bak. Hans uttryck var förvånat och man såg att han funderade. Precis så som han brukar kunna reagera när equiterapeuten fått en låsning att mjukas upp.
Efter en stunds funderande började han tugga förnöjt.


Osteopatens råd

Behandlingen avslutades med att osteopaten gav tips och råd om hur vi ska träna Gant de närmaste dagarna. Ingen galopp på fyra dagar, däremot trav i lång och låg form. Dag fem ska vi testa galopp i longering och se hur han reagerar. Om det fungerar bra kan vi börja arbeta med galoppen igen och koncentrera oss på fattningar. Många övergångar lär det bli framöver :)


Första ridpasset efter osteopatbehandlingen

Idag kunde vi knappt bärga oss. Lillmatte och jag for iväg till stallet efter frukost och spänningen var stor. Hade behandlingen givit något resultat? Kunde något verkligen ha hänt sen igår? Att vi inte ridit på några dagar gjorde ju inte längtan mindre efter att få sätta foten i stigbygeln och svinga sig upp!


Framskrittningen i ridhuset gick bra, han visade inga tecken på obehag eller smärta. Lillmatte var först upp och bad om trav efter framskrittning, det såg jättefint ut! Och vet ni vad?! Gants bar svansen högt. Och RAKT!! Jag var tvungen att stå i ena hörnet medan Frida red för att bara stå och glo på hans svansplacering, det var så ovant att se den i mitten och inte till vänster att jag knappt kände igen honom bakifrån :)




Här hittade jag faktiskt några bilder (eftersom jag inte tog några själv) på just osteopaten Cindy som jag anlitade. I full action att behandla andra hästar:




Dressyrtanternas upplevelse av osteopat till hästen






Jag skulle säga, tveka inte. Har du misstankar om låsningar - boka in en träff med en osteopat till hästen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar