torsdag 14 januari 2016

Pass tre, fyra och fem efter behandling



Dagarna rusar förbi i vanlig ordning men nu kommer en uppdatering:


Pass tre, fyra och fem efter osteopatens behandling

Dressyrpass tre gick inte särskilt bra då Gant återigen envisades med att kasta sig in mot mitten av ridbanan, halsen var böjd som en banan och han stretade emot allt han kunde för att slippa gå på fyrkantsspåret. Han blev dessutom uppenbart sur när vi försökte korrigera med skänkeln. Pådrivande hjälp framåt störde också herrn en hel del och han kickade mot skänkeln vilket han inte gjort någonsin tidigare. Nu börjar vi undra. Har han ont eller är han "bara" ovillig? Vi VÄGRAR att driva på en häst med smärta och eftersom det inte alltid är helt solklart vad det handlar om valde vi att träna på annat och hålla oss till skritten resten av passet.


Pass fyra blev det tömkörning och här gick Gant fint, i traven sökte han sig neråt ganska omgående och han travade på bra.


Rådgivning från osteopaten och pass fem

Dagen efter ringde lägligt nog osteopaten upp för att kolla läget. Jag beskrev problemet och hon gav en hel del tips på vad vi kunde testa samt hade teorier om vad det kunde vara som störde honom.
Ett tips var att värma honom ordentligt i lina innan uppsittning, så det började vi med. Här gick han lugnt och fin på sin volt och även om jag fick använda röstkommandon skapligt mycket (träningsverk i läpparna) så funkade det fint.


Sen satt lillmatte upp och påbörjade arbetet. Skritt på fyrkantsspåret gick fint. Trav, nja...här fick han återigen för sig att mitten på ridbanan var av stoooort intresse. Fyrkantsspår är för fjantar...
Jag uppmanade lillmatte att driva på trots att Gant gick emot skänkeln. Anledningen var för att jag ville försöka förstå om det handlade om ovilja eller smärta. Efter en tydlig hjälpgivning "gå framåt" kickar Gant tillbaka med ena bakbenet och lillmatte driver återigen på. Orädd och tuff. Det behövs tydligen på ponnys ibland ;) Efter att han fått bråka lite insåg han att det inte var någon större idé och travade på ganska fint. PÅ spåret :)
Med öronen framåt och svansen fint och lagom höjd över baken travade han på i fin form. Hade han haft ont hade han aldrig sett så nöjd ut som han gjorde. Protesten hade kommit, var så säker.


Ett varv på spåret sen var han tvungen att testa om han kunde få slippa den jobbiga träningen. Men lillmatte är snabb som en vessla med skänkeln och han fick helt enkelt ge sig igen. Resten av passet gick väldigt bra.


Imorgon är det dags att testa galoppen i longering, ska bli spännande att se hur det går ;)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar